Versterken zelfgenezendvermogen

Ons lichaam is ingesteld om te overleven. Dat is te zien aan de bouw en structuur van ons lichaam, dat bijvoorbeeld de vitale organen beschermd worden door onze ribben en dat onze slagaderen die voedsel en zuurstof aanvoeren dieper liggen dan onze aderen. Ook dat wondjes en botbreuken genezen en het genezende stukje sterker is geworden dan dat het daarvoor was. Zo hebben we ook ons immuunsysteem waaronder onze huid en slijmvliezen die ziekte verwekkende stoffen buiten houden of naar buiten werken. In ons bloed de witte bloedcellen die lichaamsvreemde stoffen te lijf gaan en elimineren, waaronder ook kankercellen, cellen waarin er fouten zijn opgetreden en daardoor hun functie hebben verloren.

Er zijn verschillende manieren waardoor ons immuunsysteem verzwakt wordt waardoor ziektes en kwalen de ruimte krijgen om te groeien. Gelukkig zijn er ook verschillende manieren waardoor deze versterkt kan worden, wat niet alleen goed is als je al iets onder de leden hebt, maar ook preventief werkt, dus als je gezond wilt blijven. Deze versterking van het zelfgenezendvermogen is al duidelijk weergegeven door arts Henk Fransen, die het helder uitgelegd heeft op 5 niveaus: lichaam, emoties, gedachten, relaties en het niveau van de ziel. Allemaal lagen waarop wij onszelf kunnen vergiftigen en ook kunnen voeden en versterken. Het lichaam spreekt redelijk voor zich, al weten mensen heel goed wat gezonde voeding is en wat niet en houden zich daar toch niet altijd aan. Dagelijks groenten en fruit, zo veel mogelijk zelf koken en zo min mogelijk uit pakjes en zakjes met allerlei conserveringsmiddelen en smaakversterkers. Suiker is een van de stoffen die moeilijk zijn om te laten liggen en onze mond vindt het heerlijk, alleen ons lichaam wordt daar minder blij van. Daarnaast is het vermijden van roken en alcohol en zeker in die combinatie draagt al enorm bij aan je lichamelijke gezondheid. Detoxen oftewel het ontgiften van het lichaam is ook een hele belangrijk onderdeel in de ondersteuning van een gezond lichaam. In de Ayurveda is daar veel over bekend. Ook voldoende lichaamsbeweging is er om bekend dat dat kanker kan voorkomen. Daartegenover staat rust, af en toe eens helemaal niets ‘moeten’, geeft ruimte voor herstel. Dan hebben we nog zonlicht, het element waar ieder levend wezen van afhankelijk is. Zonder zonlicht geen leven op aarde net als onze ademhaling. Ik zie veel mensen die te hoog met hun ademhaling zitten en de ademhaling staat gelijk aan levensenergie inademen en zitten daarmee laag in hun levenskracht. Bewuster dieper en rustiger ademhalen geeft meer energie en ontspanning en de mogelijkheid om afvalstoffen af te voeren. Veel mensen zijn druk in deze competitieve maatschappij en willen alles snel. Als ik iets bestel, zijn ze in de winkel verbaasd als ik het volgende week pas hoef te hebben en niet morgen. Op lichamelijk gebied zijn dit al heel veel dingen die ons zelfgenezendvermogen ondersteunen. Volgens de WHO kan gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging, ontspanning en niet roken de kans op kanker met 40 toto 50% verminderen.

En dan zijn er nog meer niveaus waar we ons op kunnen vergiftigen. Zo kunnen wij ook giftige emoties hebben. Het hebben van emoties en gevoelens maakt ons tot mens en horen bij het leven. Maar als wij continu boos zijn en dan heb ik het over jaren lang, dan ondermijnd dat onze gezondheid en doen wij ons daar zelfs geweld mee aan. Maar ook het inhouden van emoties zoals boosheid en verdriet omdat we bang zijn om ze te uiten, zorgt voor blokkades in ons systeem waardoor het niet voldoende kan stromen. Dus het inhouden of teveel en langdurig voelen van emoties, wat veelal te maken heeft met angst, ondermijnd het immuunsysteem tot wel 80%. Zo zijn vele afgesneden van hun emotionele behoeftes vanuit ervaring uit het verleden en weten we niet meer hoe we daar woorden aan moeten geven. Dan is een gezonde manier om met emoties om te gaan: bewust te zijn van je behoeftes en dat niet meer verlangen van anderen om je vrij te maken en teleurstelling te voorkomen. Of anders woorden er aan te geven en zeggen waar je werkelijk naar verlangt en daar zelf actie in nemen. Ook verantwoordelijkheid nemen voor je gevoelens en daarmee uit de slachtofferrol gaan en weer in je kracht komen te staan. Dan kijken wat je wel hebt om je heen en daar dankbaar voor zijn met de mensen waarvan je houdt waarmee je elkaars leven verrijkt. Dit is een enorme zelfgenezendvermogen om emotioneel niveau. Want als er aan de behoefte is voldaan of het harde streven daarnaar is weg, ontstaan er gevoelens van voldaanheid, vreugde, liefde, blijdschap en verbondenheid. Allemaal emoties die er om bekend staan dat ze de levenskracht verhogen en het immuunsysteem versterken. Op het denkniveau is dat net zo. Leven vanuit de gedachten niet goed genoeg te zijn of er niet toe te doen. Opgedane overtuigingen vanuit ervaringen uit het verleden die in de essentie niet kloppen, maar toch voor waar worden aangenomen, zorgen voor een scala aan stressreacties. Daarmee gaat het niet op de gedachte op zich maar vooral aan de lading die wij er aan kunnen geven, ervoor zorgen dat de levensenergie niet stroomt zoals goed voor ons zou zijn. Als we dit weten te keren, krijgen we gedachtes die helpend en ondersteunend zijn en de levensenergie weer laten stromen en we ons weer verbonden voelen met het leven omdat we durven voor onszelf te kiezen en onze plek in durven nemen die voor ons bestemd is.

Het niveau van de relaties is een van de meest onderschatte immuunversterker. Mensen die zich eenzaam en afgesloten voelen hebben eerder de neiging om het bijltje er bij neer te leggen en op te geven. De zin en motivatie om door te gaan met leven is op aan lager pijl dan iemand die zich verbonden en aangesloten voelt. Ook zitten veel mensen in een relatie of een baan waarin ze helemaal niet gelukkig zijn, maar daar toch in blijven ‘hangen’. Wij zijn groepsdieren en hebben elkaar nodig om te overleven. Daarbij kan de ander ons maken of breken en zijn wij het sterkst verbonden met onze bloedverwanten. Als het daarin stagneert ontstaan er verstrikkingen die er voor zorgen dat overleeft moet worden in plaats van geleefd. Als we zorgen dat we vrij zijn van problemen van anderen en in kunnen zien dat we op volwassen leeftijd de waardering onze ouders niet meer nodig hebben. Dit omdat zij al het mogelijke wat er bij hun inzit gegeven hebben, en als je het besef hebt dat je het daarmee zult moeten doen, geeft dat ruimte om weer vooruit te kijken en het roer van je leven in eigen handen te hebben. Deze mindsetverandering geeft vrijheid, innerlijke rust en zorgt ervoor dat je weer in balans bent en je niet meer laat overrulen door je emoties omdat ze jou niet meer sturen. In ieder geval niet voor een te lange tijd. Al deze dingen zorgen er voor dat je weer bezield en enthousiast raakt en weer zin hebt in het leven. Als alles stroomt en je je sterk en weerbaar hebt gemaakt, is jouw immuunsysteem ook versterkt in zijn weerbaarheid en krijgen ziektes en aandoeningen niet meer de ruimte om te groeien of terug te komen. Daar zijn verschillende therapieën voor om dit te bereiken. Van ademhalingssessie tot haptotherapie, acupunctuur tot meditatie. Begeleiding bij kanker kan jou hier verder in begeleiden en samen met jou kijken waar jij behoefte aan hebt, want het leven vraagt erom om geleefd te worden!